Monday, June 17, 2019

Sufizam i žene

 
Sufizam se zasniva na šerijatu, a šerijat se zasniva na svoja dva osnovna stuba, Kur`anu i sunnetu. Znamo kakav je status žene u Kur`anu i sunnetu, pa samim time i status žene u sufizmu ima poseban značaj. Mnogi smatraju da žene ne mogu biti derviši, da je nemoguće da žena posjećuje tekije. Svakako da to nije tačno. Allah dž.š. nam naređuje zikr, ibadet, spominjanje Allaha i to naređuje svim ljudima, samim tim i ženama.

Žena u životu ima veliki uticaj, kao majka, supruga, kao temelj jedne zdrave porodice, samim tim svakako da su i žene imale ogroman uticaj, na razne načine, u razvoju sufizma kao jednog religijskog pravca.Opet ponavljam na razne načine žene su doprinijele razvoju sufizma, između ostalog i svojim kritikama, sputavanjima muževa koji su htjeli biti derviši. Postoji mnogo priča o ljudima koji su htjeli da se posvete derviškom načinu života, da se osame, da sapiraju svoje grijehe i žene nisu mogle da se razdvoje od svojih muževa što je predstavljalo problem. Naravno postoji i mnoštvo suprotnih priča gdje su žene podržale svoje muževe i čak šta više krenule sa njima na to putovanje života, putem tesavufa.

Asketski način života može biti izuzetno težak za ženu, kao fizički slabija bića, teško mogu podnijeti da se muž osami i po nekoliko dana, mjeseci ali svakako da postoje žene koje ne samo da su podržale svoje supruge nego su i krenule same tim putem.

Međutim koliko god ženama bilo teško da krenu tim putem i da ostanu na tom putu, svakako da je lijepo da žena podržava muža ali i da sama bude u tesavufu. Kao što smo već rekli, žena je temelj porodice, majka, ogroman uticaj na djecu ima žena, njihova majka i svakako da je dobro da djeca odrastaju u porodici koja je u potpunosti posvećena vjeri, u potpunosti posvećena sufizmu.

Često bi žene spremale hranu, kuhale i donosile hranu u tekije za derviše, pa uistinu zar i to nije veliki doprinos. Postoji dosta pisanih tragova gdje su imućnije žene sufijama plaćale dugove ukoliko su ih imali. Žene su molile sufije da se mole za njih i uvijek su izražavale veliko potšovanje prema dervišima. Žene su kroz historiju usmenim putem prenosile priče o dervišima što je imalo ogroman značaj na širenje sufizma. 

Neke žene žive u sufizmu a neke su dale jako mnogo za sufizam. Rodile su i odgojile neke od najvećih evlija. U Bosni i Hercegovini ima jako puno primjera žena koje su bile derviši, koje su učinile mnogo za sufizam na ovim prostorima. Nažalost jako je malo pisanih tragova o tome ali iz usmenih predanja se zna da je bilo žena koje su dostizale izuzetno visoke nivoe pobožnosti.

Prema svemu navedenom, ne smije se i ne može zanemariti uticaj i uloga koje su žene imale na sufizam, ne treba i ne smije se sa čuđenjem ili poprijeko gledati kada je neka žena u tesavufu, kada je derviš. Vjerujte, njima je teže opstati na tom putu. One su ne samo sufije, one su majke, supruge, domaćice i svemu treba posvetiti vremena i pažnje. Molim Allaha Milostivog Samilosnog da svim ženama olakša sve njihove poslove i da im pomogne da ustraju na putu istine, na pravome putu. Amin.

No comments:

Post a Comment