Monday, February 18, 2013

Šta je Tesawuf?

Tesawuf je grana islamske nauke koja se usredotočuje na duhovni razvoj muslimana. Allah dž.š. je poslao svog posljednjeg poslanika Muhammeda s.a.w.s. kao uputu i izvor znanja cijelom svom ummetu. On je izvor Kur'ana, hadisa, tefsira, retorike, fikh, i tako dalje. Nakon Muhammeda s.a.w.s. učenjaci njegova ummeta su se brinuli o ovom znanju i dalje ga propagirali. Tako je naprimjer Ebu Hanifa izučavao fikh, a nakon njega i mnogi drugi učenjaci su nastavili njegovim stopama. Imam Buhari je čuvao hadis, učenjaci arapske gramatike sačuvali su jezik Poslanika Muhammeda s.a.w.s.

Tako se razvila i jedna posebna nauka unutar Islama, nazvana Tesawuf i cilj učenjaka ove nauke jeste pročišćavanje srca i razvoj svijesti o Allahu kroz poštovanje Šerijata i sunneta poslanika Muhammeda s.a.w.s.

Veza sufizma i Tesawufa?

Ova dva pojma su blisko povezana, naime učenjaci koji su se bavili tesawufom, proučavajući život poslanika Muhammeda s.a.w.s. shvatili su da je jedan od način postizanja Božijeg zadovoljstva odvajanje od ovozemaljskih uživanja. Ubrzo su te osobe prozvali sufijama, dervišima, jer su nosili vunu zbog njene jeftine cijene. A također neki učenjaci smatraju da je ime nastalo od riječi "Safa" što znači očistiti se, jer je cilj sufija očistiti se od svih grijeha.

Da li su sve sufije vjerodostojne i od kojih učiti?

Često se postavlja pitanje od kojih sufija učiti o sufizmu, kojeg šejha slušati? Najbolje je slušati onog šejha i prikloniti se onim dervišima koji postupaju u skladu sa Šerijatom, i praksom Poslanika Muhammeda s.a.w.s. Koji klanjaju redovno dnevne namaze, koji puštaju bradu, postupaju blago sa ljudima itd. Sufije koji se kriju iza sufizma a daleko su od Šerijata i sunneta, ne mogu vas dovesti do Allahovog dž.š. zadovoljstva, mogu vas samo odvesti niz stramputicu.

Šta je cilj sufizma?

Cilj sufizma jeste potpuno pokoravanje Šerijatu i Sunnetu kao i postizanje Allahovog dž.š. zadovoljstva, kako bi se uspostavila trajna i neraskidiva veza sa Allahom dž.š.

Kako mi šejh može pomoći u ostvarivanju tog cilja?

Šejhovi su osobe koje se biraju na tu poziciju kao najškolovaniji, najiskusniji i najdisciplinovaniji derviši. Proveli su godine izučavajući Šerijat, fikh, hadise te su pravi šejhovi sigurno osobe od kojih možete mnogo naučiti i koje vas mogu uputiti u tesawuf i pravilno učenje o sufizmu. Pri tome vodite računa da birate dobre šejhove jer se mnogi predstavljaju šejhovima i ako nemaju navedene kvalifikacije.

Da li je Kur`an i Sunnet sve što mi treba?

To je sve što je dovoljno jednom muslimanu, Allah dž.š. nam je poslao Kur`an međutim pored Kur`ana nam je poslao i Poslanika Muhammeda s.a.w.s. kako bi se mogli ugledati na njegovu praksu i kako bi nam on mogao tumačiti Kur`anske odredbe. Sve mora biti usklađeno sa Šerijatom i Sunnetom pa ni sufizam nije iznimka.


No comments:

Post a Comment